Welke autofinanciering pas het beste bij mijn situatie?

Ben je op zoek naar een autofinanciering voor het kopen van een nieuwe of tweedehands auto? Dan loop je al tegen de vraag aan; hoe ga ik de kosten voor deze auto financieren? Je hebt daarin meerdere opties, die ieder zijn voor- en nadelen kennen. Om het wat gemakkelijker voor je te maken, hebben we deze punten overzichtelijk voor je omschreven.

Autolening bij de bank

Een lening aanvragen bij de bank voor het kopen van een auto is op dit moment erg aantrekkelijk. De rente die je betaald staat namelijk zeer laag, waardoor je uiteindelijk minder hoeft te betalen aan de bank. De rente voor je lening is daarentegen ook opmerkelijk lager dan bij een persoonlijke lening. Dit komt doordat de auto die je van plan bent te kopen, tevens zal dienen als onderpand. Het dient dus als waarborg bij eventuele wanbetaling. Hierdoor loopt de bank uiteindelijk minder risico, waardoor jij minder rente betaalt. Je hebt daarentegen wel te maken met een vaste looptijd. Dit houdt in dat je een boete zult betalen als je vervroegd wilt aflossen.

De bank biedt tegenwoordig ook de optie om meer dan 100% te lenen. Dit in grote tegenstelling tot een hypothecaire lening, waarbij je maximaal 100% van de waarde van je koophuis kunt lenen. Dit betekent dus dat je ook de kosten voor de autoverzekering, wegenbelasting en dergelijke kunt meenemen in je lening. Wel zo makkelijk!

Auto kopen via private lease

Wanneer je kiest voor een private lease, dan betaal je voor het gebruik maken van een auto van de dealer. De auto wordt daarentegen niet jouw bezit en blijft eigendom van de dealer. Daarentegen betaal je wel een vast maandbedrag, inclusief onderhoud, banden, autoverzekering en dergelijke dat reeds is meegenomen in het totale bedrag. Hierdoor kom je nooit voor verrassingen te staan en weet je precies welke kosten je kunt verwachten voor een vastgestelde looptijd.

Tevens heb je te maken met een maximaal aantal kilometers die je kunt rijden per jaar. Wanneer je hier over heengaat betaal je dus bij per extra gereden kilometer. Uiteraard geen man over boord, want dit wordt netjes verrekend met het uitbetalen van je borg, nadat je je auto aan de einde van je contractperiode weer inlevert. Je hebt dus nog steeds de mogelijkheid om meer dan de afgesproken kilometers te rijden.

Daarentegen ontvang je ook een bedrag terug, wanneer je minder kilometers hebt gereden dan van tevoren vastgelegd in de overeenkomst. Het mes snijdt hierbij dus aan twee kanten. Belangrijk om te weten is dat de kosten voor kleine krasjes en deukjes al snel worden gekort op je borg. Daarbij worden de kosten bepaald door de dealer zelf, waardoor de kosten relatief hoger kunnen uitvallen dan normaal. Bijkomend nadeel is toch wel dat je je schadevrije jaren in de meeste gevallen weer kwijt bent nadat je leasecontract ten einde is gekomen.

Autolening aflsuiten bij een autodealer

Je kunt ook bij de dealer zelf terecht voor een financiering. Bijkomende nadelen is echter dat je vaak een hogere rente zult betalen en dat de optie om extra af te lossen meestal niet wordt geboden. De auto is echter pas van jou wanneer je het volledige bedrag hebt afbetaald. Je bent kort samengevat, eigenlijk altijd duurder uit dan wanneer je de auto direct zou kopen. Een groot voordeel is echter wel dat de dealer vaak benodigde reparatieonderdelen al op voorraad heeft, waardoor een reparatie vaak direct uitgevoerd kan worden.

Getagd met , , , , , , , , ,