De voordelen van een renovatielening

Ben je van plan om je huis te verbouwen of te renoveren? Dan ben je er waarschijnlijk al achter gekomen dat de kosten nog best hoog kunnen uitvallen. Om deze kosten te dekken, of eigenlijk te spreiden, wordt vaak gebruik gemaakt van een renovatielening. We leggen je precies uit wat de voordelen zijn van deze type lening en kijken ook naar mogelijke alternatieven. Zo ben je optimaal voorbereid voordat je je huis gaat opknappen!

Verschil tussen een renovatielening en een hypothecaire krediet

De hoogte van een renovatielening ligt meestal tussen de € 1500 en enkele tientallen duizenden. Boven de € 50.000 wordt geadviseerd om een hypothecair krediet aan te vragen. Hierbij wordt je huidige hypotheek uitgebreid met het gewenste bedrag. Je betaalt over dit bedrag een lager rentepercentage, aangezien je huis zal dienen als onderpand.
Het rentepercentage wordt vastgelegd voor de volledige looptijd van de lening. Over het algemeen zul je te maken krijgen met een hogere rentevoet dan bij het verhogen van je hypothecair krediet. Daarentegen liggen de interest kosten lager dan bij een persoonlijke lening.

Verder kun je bij het hypothecaire krediet nog een mooi financieel voordeel behalen, doordat de betaalde rente fiscaal aftrekbaar is. In sommige gevallen is de afbetaalde som tevens mee te nemen in het fiscale voordeel. Je dient hiervoor wel minimaal 10 jaar te lenen.

Een bijkomend voordeel is dat de banken vrij coulant zijn bij het toewijzen van een renovatielening. Dit is tegenstelling tot een hypothecaire lening, waar veel bijkomend werk en kosten zijn verbonden. In veel gevallen wordt het gewenste bedrag al binnen enkele dagen uitgekeerd op je rekening.

Je bespaart daarbij geld op de advies- en afsluitkosten. Maar ook de eventuele kosten voor een notaris of een makelaar blijven hierbij achterwege. Daarnaast kun je altijd boetevrij aflossen om de lening sneller af te betalen. Hierdoor ben je met de renovatielening, per saldo, vaak een stuk goedkoper uit dan met alternatieve mogelijkheden.

Maak ook gebruik van de mogelijkheid om de looptijd van de lening af te sluiten op de totale levensduur van de renovatie. Hiermee zal de lening afbetaald zijn op het moment dat je opnieuw wilt gaan renoveren.

Een Groene Energielening

Er is ook nog de mogelijkheid om een groene energielening af te sluiten. Dit is enkel van toepassing als je daadwerkelijk energiebesparende maatregelen treft voor in huis. Denk hierbij aan energiesystemen zuiniger maken of beglazing plaatsen van hoogrendement. Je dient daarbij wel de garantie te kunnen geven dat de helft van je investeringen ook echt energie zal gaan besparen.

Bekijk altijd eerst je persoonlijke situatie voordat je een keuze maakt. Kijk daarbij goed naar de totale investering die je wilt besteden aan je verbouwing of renovatie. Maar kijk ook naar je huidige situatie; heb je wellicht al een hypothecaire lening? Je kunt natuurlijk altijd even langs bij je bank om verdere informatie op te vragen. Zij staan je graag van dienst!

Getagd met , , , , , , , ,